Víte, co o vás ví úvěrový registr?

Víte, co o vás ví úvěrový registr?

18.3.2019 - Nezapomněli jste kdysi doplatit včas kontokorent? Dlužili jste za telefon nebo jste žádali o splátkový kalendář? Zjistěte si, co vše vám může znepříjemnit žádost o hypotéku.

V úvěrovém registru jsou shromážděny informace o zákaznících finančních institucí, kteří mají problémy se splácením svých pohledávek, nebo jen pohledávky mají. Při podpisu úvěrové smlouvy si sice můžete svobodně vybrat, zda poskytnete souhlas se zařazením do registru, ovšem neposkytnete-li jej, může to být také poslední úvěr, který získáte.

V Česku působí čtyři úvěrové registry
V Centrálním registru úvěrů jsou obsaženy informace o úvěrových závazcích fyzických osob podnikatelů a právnických osob. V Bankovním registru klientských informací jsou data klientů finančních institucí. Další je Nebankovní registr klientských informací a posledním registrem je Solus. Ten obsahuje pouze negativní informace o spotřebitelích.

Před žádostí kontrola
Může se stát, že vyplníte se svým bankéřem spoustu dokladů, a nakonec úvěr nezískáte. Takovému zklamání můžete předejít, pokud si necháte udělat výpis svých dluhů či záznamů o dluzích po splatnosti.

Jak na to
Každý z registrů vám může vydat pouze vlastní výpis z registru. Chcete-li mít tedy komplexní přehled o vašich závazcích, měli byste požádat minimálně o dva výpisy, jeden z bankovního a druhý z nebankovního registru.  O výpisy můžete požádat prostřednictvím portálu kolikmam.cz. Tam najdete potřebné formuláře, adresu klientského centra, kde můžete požádat o výpisy osobně, a mnoho dalších užitečných informací, jak postupovat. O výpis z registru fyzických osob Solus lze požádat jednak elektronicky, a to e-mailem, prostřednictvím zpoplatněné SMS zprávy nebo přes aplikaci v chytrém telefonu, a také písemně. Informace o těchto možnostech najdete na solus.cz.

Kolik stojí výpisy z registrů?
Výpisy z bankovního a nebankovního registru stojí od 100 do 300 Kč, podle toho, zda vám stačí on-line verze nebo chcete papírovou. Výpis z registru Solus stojí od 99 do 250 Kč.

Mnoho těch, kteří chystají koupi domu či bytu na hypotéku, dobře vědí, co obnáší shromáždit veškerou dokumentaci potřebnou k jednání o hypotéčním úvěru. Je dobré začít hned v úvodu také s úvěrovými registry, aby po martyriu shánění dokumentů a potvrzení nedošlo na jednání v bance k nemilému překvapení.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy