Jak získat hypotéku na bydlení?

Jak získat hypotéku na bydlení?

10.7.2018 - Uvažujete o nákupu vlastní nemovitosti a nemáte našetřený potřebný obnos? Tak pravděpodobně přemýšlíte, jak získat hypotéku. Existují dvě nejčastější cesty, kterými se můžete vydat. Buď sami navštívíte jednotlivé bankovní domy a necháte si spočítat, zdali na požadovaný hypoteční úvěr dosáhnete, popřípadě na jakou maximální částku by mohl být úvěr schválen, nebo se svěříte do rukou některého z hypotečních makléřů. Ti zpravidla spolupracují s více bankami. Která z možností je ale výhodnější?

Chci jít vlastní cestou
Pokud si chce zájemce o nové bydlení vše zařídit sám a získat tak hypotéku bez cizí pomoci, začne jeho cesta zpravidla v bance, ve které má vedený svůj bankovní účet. Na informační přepážce se dozví, který ze zaměstnanců banky může jeho žádost začít vyřizovat. Kromě bankovního domu, ve kterém má žadatel vedený osobní účet, může navštívit i jakoukoliv jinou banku. Postup bývá většinou stejný. Bankéř se zeptá na celkové měsíční příjmy a výdaje domácnosti, cenu vybrané nemovitosti, výši vlastních úspor, délku zaměstnaneckého poměru a další informace nezbytné ke zjištění bonity klienta. Zájemci nebrání nic tomu, aby takto navštívil několik bank a následně si vybral tu, která mu vyhovuje nejvíce. Výhodou tohoto způsobu je osobní kontakt s bankou, což může být pro některé zájemce velmi důležité. Stačí ale narazit na pracovníka, který se například špatně vyspal, a je rozhodnuto. Naopak, osobní přístup, vysvětlení všech náležitostí a ochota najít co nejlepší řešení, může být rozhodující víc než desetinový rozdíl v úrokové sazbě. Nevýhodou tohoto způsobu vyřizování hypotéky je velká časová náročnost spojená s navštěvováním jednotlivých bank.

Nemám čas, chci využít služeb profesionálů
Již mnoho let pracují na trhu s nemovitostmi hypoteční makléři, kteří spolupracují s více bankami. Klientovi tak mohou nezávisle poskytnout informace o úrokových sazbách i akčních nabídkách jednotlivých bank. To vše přímo u klienta doma, v kavárně či kdekoli jinde. Klient tak nemusí ztrácet čas spojený s obcházením jednotlivých bank. Hypoteční makléř může pomoci například také s domluvením odhadce či vyřízením pojištění nemovitosti. Služby hypotečního makléře nejsou nijak zpoplatněny. Nevýhodou využití služeb hypotečního makléře je nezískání osobní zkušenosti s konkrétní bankou. Což ovšem není pro mnoho zájemců důležité. Nejčastěji rozhoduje, zdali bude úvěr schválen a výše úrokové sazby.

Při vyřizování hypotéky je dobré zjistit i několik důležitých informací, na které zájemci mnohdy zapomínají. Například jak dlouho platí odhad, za jakých podmínek je možné hypoteční úvěr předčasně doplatit, co se stane po ukončení doby fixace úrokové sazby, jak dlouho může schvalování trvat apod. Koupě nemovitosti patří mezi největší životní investice, proto je dobré vše pečlivě zvážit a zjistit si maximum informací. Chybu rozhodně neudělají ti, kteří se zeptají na osobní zkušenosti lidí, kteří obdobnou situaci v již minulosti řešili.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy