Investoři nechtějí řešit správu nemovitostí. Využívají služeb profesionálů

Investoři nechtějí řešit správu nemovitostí. Využívají služeb profesionálů

17.5.2018 - Koupit byt, vyhledat nájemníka, sepsat nájemní smlouvu, kontrolovat, jestli nájemné chodí včas, a čas od času zjistit, jestli je nemovitost v takovém stavu, v jakém byla předána. Tak přesně tohle chce řešit málokterý investor. Naštěstí existuje možnost, jak se podobným starostem vyvarovat.

Firem, které se správě nemovitostí věnují, jsou na trhu stovky. Většinou jde ovšem o správu bytů či komerčních prostor spočívající pouze v řešení plateb spjatých s danými jednotkami (rozpočítání nákladů na energie, řešení drobných oprav apod.). Investorům výčet těchto služeb ovšem již nestačí. Obrací se na společnosti, které jsou navíc schopny vyhledat nájemníka, připravit k podpisu nájemní smlouvy a postarat se o řádného vybírání nájemného. V některých případech jde dokonce o využití služby garance nájmu.

Majitel nemovitosti sepíše se správcovskou společností smlouvu, která mu garantuje, že bude mít každý měsíc na svém účtu připsánu předem sjednanou částku, aniž by řešil, zdali je či není nemovitost aktuálně pronajata. Tato služba ovšem není zadarmo. Ze zkušeností Tomáše Musila ze společnosti SprávaIn, který se komplexní službě správy nemovitostí dlouhodobě věnuje, jde o provizi v rozmezí 20-30 % nájemného. Svou nemovitost v tomto případě ale pronajímá vlastník správcovské společnosti, která ji následně podnajímá.

"Představa pravidelného, pasivního příjmu je jistě velmi lákavá. I běžná správa nemovitostí vás ale stojí mnoho času a starostí. A to i v případě, že je ve vašem bytě, domě, bytovém domě, kanceláři či jiném typu objektu slušný, platící a dlouholetý nájemce. Musíte být alespoň částečně znalí problematiky správy nemovitosti, nastudovat spoustu právních předpisů a zákonných ustanovení, vyznat se v příslušných daňových zákonech a mnoho dalšího," doplňuje Tomáš Musil ze společnosti SprávaIn.

Pokud tedy vlastníte nemovitost určenou k pronájmu zvažte, zdali se budete o vše starat sami nebo využijete služeb společnosti, které se na správu specializuje. Je-li to možné, zjistěte si reference od vlastníků nemovitostí, jenž služeb těchto firem dlouhodobě využívají. Ve finále vás totiž může služba kompletní správy vyjít výhodněji, než kdybyste vše řešili sami.

Lenka Novotná

odebírat zprávy