V Praze se letos prodalo o čtvrtinu nových bytů méně

V Praze se letos prodalo o čtvrtinu nových bytů méně

18.4.2018 - Pražský rezidenční trh zaznamenal pokles prodeje nových bytů. V prvním čtvrtletí letošního roku se prodej nových bytů v Praze propadl meziročně o 23 %, na 1160 bytů. Jde o druhé nejhorší čtvrtletí za posledních pět let. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol.

Začátek letošního roku tak navázal na neúspěšný loňský rok, kdy prodeje klesly o jednu pětinu. Důvodem je hlavně přetrvávající nedostatek dostupných bytů na trhu, negativní roli sehrála také přísnější pravidla pro poskytování hypoték.

"Prodejní data za letošní první čtvrtletí potvrdila mizérii, ve které se pražský rezidenční trh už delší dobu nachází. Nabídku výrazně limituje zastaralý a vyčerpaný územní plán, poptávku pak zkrotily nekoncepční zásahy České národní banky, které výrazně omezily dostupnost hypoték. Pokud by trend prodejů pokračoval i ve zbytku roku, dostali bychom se ke 4500 prodaným bytům za celý rok. To by představovalo nejnižší prodeje za celou dekádu," upozorňuje Evžen Korec, generální ředitel Ekospolu. Podle něj přitom zdravý trh znamená roční prodeje na úrovni sedmi tisíc nových bytů v Praze.

Prodeje nových bytů Praha 2014 - 2018

Dostupných bytů je stále extrémně málo
Kritická situace přetrvává také v cenících developerů. Počet nabízených dostupných bytů se totiž už šesté čtvrtletí v řadě pohybuje kolem kritické třítisícové hranice. To znamená, že na jeden dostupný byt připadají dva prodané. "Současná zásoba dostupných bytů pokryje pouze půlroční poptávku. Vzhledem k problémům, které mají developeři s povolováním nových staveb, se klidně může už brzy stát, že ceníky vyschnou a nové byty se stanou nedostupným zbožím. Zlepšit situaci může pouze výrazné zrychlení povolovacího procesu a příprava nových pozemků vhodných pro rezidenční výstavbu. Čekat na nový Metropolitní plán, který má platit až od roku 2023, v současné situaci nelze," varuje Korec.

Počet dostupných nových bytů Praha 2015 - 2018

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy