Koupit nový dům, nebo raději opravit starý?

Koupit nový dům, nebo raději opravit starý?

12.4.2017 - Spousta lidí touží po vlastním bydlení a mnozí z nich mají dilema – koupit nový dům, nebo opravit starý? Pořízení nového domu nebo bytu může být zdánlivě příliš velkou investicí, a tak přichází do úvahy koupě levnějšího staršího domu k rekonstrukci. Prodejní cena bude nižší. Jenže, než se do takové koupě pustíte, rozhodně si spočítejte, jaké náklady vás čekají. Může se totiž stát, že nakonec investice do oprav překročí i cenu nové nemovitosti.

Proč se tedy vůbec pouštět do rekonstrukce? Některým lidem nevyhovují nové trendy v bydlení a moderní designy. Touží po poctivosti, rustikálním stylu nebo splynutí s přírodou. Jmenované parametry nejlépe splňují právě nemovitosti jako historický statek či zemědělská usedlost. Co je staré, nemusí být nutně ošklivé a nefunkční.

Posuďte celkový stav nemovitosti
Existují případy, kdy je stav nemovitosti naprosto nevyhovující – vlhkostí narušené zdivo z vepřovic, porušená statika, nízké stropy, mechem pokrytá střecha se shnilými trámy, chátrající hospodářské přístavky.  V takovém případě je lepší nemovitost zbořit a postavit novou. Ale… Vepřovice neboli cihly z nepálené hlíny jako materiál nemusejí být vůbec špatné, mají lepší akumulační vlastnosti než pálená cihla, pohlcují ze vzduchu vodní páry a pachy. Stejně tak střešní trámy natřené volskou krví mohou přežít bez problémů dalších sto let, což o některých moderních technologiích stavitelé zatím jen bez záruky slibují. Chlívek pro prase můžete proměnit v útulnou dílnu a kumbál na uhlí třeba v zastřešenou pergolu.  Se starším domem se dají dělat čáry, pokud máte finanční prostředky, trpělivost a fantazii. 

Rozpočet a plán oprav
Vytvořte si rozpočet a plán oprav. Uvědomte si, že některé opravy na sebe navazují a podmiňují se. Jednoduše, když víte, že budete ještě kopat do zdi, nemá smysl těsně předtím malovat. S každou opravou se pojí nepořádek a jeho uklízení. Čím víc prací naráz, tím méně se to celé potáhne. 

Načasování
Nejlepší je bezpochyby udělat maximum oprav naráz. Pokud si myslíte, že to nějakou dobu vydržíte se starými netěsnícími okny nebo dveřmi, kterými táhne, pamatujte na to, že jakákoli investice nejen zhodnocuje dům jako celek, ale zároveň šetří náklady. Nové vchodové dveře nebo okna se vám na snížených zálohách za plyn nebo elektřinu vrátí i do dvou let. Pokud chcete jednou využít půdní vestavbu jako dětské pokoje, nemusíte spěchat, jestliže v blízké době žádné děti neplánujete. Některé opravy můžete odsunout o pár roků, nicméně vás stejně nejspíše neminou.

Nemilá překvapení
Počítejte s tím, že stav před rekonstrukcí na první pohled nemusí být takový, jak se jeví. V průběhu rekonstrukce můžete zjistit, že je mnohem horší, než jste si původně mysleli, a bude nutné doplnit plán o další nutné opravy. 

Najděte si prověřenou firmu
Uzavřete řádnou smlouvu s prověřenou firmou. Sehnat v dnešní době kvalitní a spolehlivou firmu pro rekonstrukci je problém. Díky rozmachu ve stavebnictví mají firmy spoustu zakázek, takže může nastat situace, že si právě na tu vaši zakázku najmou neprověřené externisty. Vždy je lepší platit firmu nebo jednotlivé řemeslníky za sjednaný úkol, než za počet odpracovaných hodiny. Jinak byste mohli zjistit, že práce dlouho trvají a stále není nic hotovo. Pokud firma požaduje zálohu, chtějte vědět, na co přesně ji potřebuje.

Stavební dozor
Každý majitel nemovitosti také nemá čas nebo potřebné znalosti, aby kontroloval průběh rekonstrukce. Sežeňte si stavební dozor. Musí to být člověk, kterému důvěřujete, nejlépe odborník, který rozumí vašemu projektu a ví, co a jak má objednaná firma udělat. Bude za vás kontrolovat, aby bylo vše v pořádku, neodbyté a funkční, a bude pravidelně informovat, jak práce pokračují.

Využijte dotace
Zjistěte si, jestli na některé opravy musíte sáhnout do vlastní kapsy, nebo na ně dostanete dotace. Státní dotace lze získat na zateplení, výměnu kotle nebo sběr dešťové vody. O dotační program tzv. Novou zelenou úsporám je možné žádat průběžně až do roku 2021. Pokud splníte potřebné podmínky, můžete ušetřit nezanedbatelnou část nákladů. 

Udělejte si něco sami
Největší výhodou rekonstrukce je, že do ní snadno otisknete svou vlastní duši. Pokud nelpíte na stoprocentní dokonalosti nebo jste naopak šikovní, na některých pracích bezpochyby ušetříte. Natřete si starou skříňku nebo si vymalujte. Vyrobte si v koupelně mozaiku ze starých rozbitých kachliček, bude unikátní a jenom vaše.

Rekonstrukce může být mnohaletým tvůrčím počinem, který z vaší nemovitosti udělá váš domov. Může stát spoustu energie, ale pokud je dotažená do konce, bude stát za to. Čerpat finanční prostředky na rekonstrukci lze ze stavebních spoření nebo z hypoték. Při žádosti o úvěr je však nutné mít část prostředků dopředu našetřeno. 

Veronika Fiedlerová

odebírat zprávy